duksehjul

Hold orden med duksehjul

Hvorfor et duksehjul?

I min verden er en velfungerende dukseordning alfa-omega for klassens trivsel. Det giver ro og plads til aktiviteter. Det gør, at der er rart at være i klassen, der ser pænt ud, og man kan finde tingene.

duksehjulJeg er ikke fortaler for den klassiske ordning med to dukse. Det fratager størstedelen af elever ansvar i alt for mange uger. Jeg synes, at alle skal hjælpe til hver dag. Når der kun er to dukse ser jeg ofte hvordan de andre glemmer at tage ansvar og bare forlader lokale, deres plads og stol uden at rydde op efter dem selv.

 

Udfordringen med to dukse er desuden, at der er langt flere opgaver i klassen end at feje. Især kræver det noget at holde orden i materialer: At låneblyanter er spidsede og der er prop på alle limstifter.

Et duksehjul er en måde at give alle elever et ansvarsområde og rotere dem på en sjov måde. Mine elever er vilde med det seje ved et duksehjul og hver mandag drejer vi det et hak.

 

Sådan er et duksehjul

Et duksehjul er et hjul med dukseopgaverne og elevernes navne. I midten sætter du en clips, en soldat og hver uge drejer du skiven med elevernes navne et hak.

 

duksehjul

 

Hent din redigerbare skabelon her: Nyt duksehjul

OBS: Skrifttypen skal du hente på dafont.com, eller ændre til din egen.

 

Det er vigtigt, at du introducerer dukseopgaverne grundigt i løbet af den første måned. Hvad indeholder de forskellige opgaver? Hvad skal man gøre? Hvordan ser det ud?

Lav fx en A4-side til hver opgave, hvor du sammen med eleverne tegner/skriver, hvad man skal.

Det kan også være godt at tale om hvordan, man hjælper hinanden. At alle tjekker, at de har ryddet op efter sig selv, og at man ikke går fra dukseopgaven før alle er klar.

 

Se mine andre dukseordninger her