5 tips, der lærer dine elever at producere videofortællinger

Videofortællinger kan bruges i så mange sammenhænge, fag og mål.

Det vil jeg ikke gå så meget ind her, men jeg vil gerne give nogle tekniske input, som VIRKELIG kan gøre en forskel for dine elevers (og din egen) brug af videofortælling.

 

Gode råd

1) Optag altid i landskabmode. Det vil sige med telefonen på langs.

Fordi: Ses filmen på et lærred eller en computer fylder filmen hele billedet ud.

 

video-tips

 

2) Sæt headset i devicet, når du optager.

Fordi: Det giver så meget bedre lyd og mindre baggrundsstøj. Hold evt. headsettet i hånden og vær obs på ikke at røre ved mikrofonen, så det knaser i lyden. Headset kan også bindes bag nakken.

 

video-fortaelling

 

3) Planlæg hvad du vil fortælle

Fordi: Du får filmet de klip, du skal bruge. Du kan ikke klippe dig til klip, som du ikke har optaget, så sørg for at få de klip med, du skal bruge. Hvilket leder til tip nr. 4 om lidt.

Om du går hele vejen med story board eller bare planlægger det i hovedet er jo op til projektets kompleksitet.

 

Da vi lavede en videofortælling i klassen, planlagde vi nøje, hvad vi skulle fortælle og altså optage. Fx ville vi optage en elev, der ringede efter pizza. Derfor planlagde vi et par klip, hvor man så opkaldet, nærbillede af telefonen osv.

 

4) Optag de små klip, du skal bruge. Altså få sekunders klip.

Fordi: Det tager ALT for lang tid at redigere minutter lange klip, og fordi man keder sig som publikum, hvis der ikke er klip.

Denne video er et godt lille eksempel. Det er en video, det har taget mig ca. 5 minutter at klippe. Jeg optog nemlig kun i klip af få sekunder, og så var det jo nemt, at samle klippene, mens datteren tog en runde på trafiklegepladsen. Jeg lagde altså min energi i processen med at filme og IKKE klippe.

 

5) Overvej andre apps en iMovie.

Fordi: Der er SÅ mange apps, der kan det samme som iMovie og mere til. I iMovie er de kreative udfoldelser lidt begrænset. Du kan ikke selv vælge tekstplacering på skærmen, og du kan ikke skifte til fx en kvadratisk video, der passer til Instagram.

Denne lille video er et godt eksempel på at tekst kan sættes alle steder i fx appen VideoShop i modsætning til iMovie.

 

 

 

Vis dem evt. denne lille film: