Videofortælling

Videofortælling -så enkelt

Videofortælling

Her får du et super enkelt oplæg til videofortælling.

Forleden fik jeg en vikartime i 8. klasse. Hvad dælen finder man lige på, som er seriøst, sjovt, givende og meningsfuldt? Som kan laves på 90 minutter uden for kontekst?

Jeg tænkte selvfølgelig straks noget digitalt og kreativt med brug af danskfaglige kompetencer.

Det blev derfor til en opgave om at lave en videofortælling med et budskab om venskab.

Du kan lave rammer for hvordan, filmen skal produceres eller lade det være helt op til eleverne. Jeg sagde, det skulle være en stopmotion, men det kunne sagtens være almindelig video.

 

Rammesætning

Når det gælder om at motivere og engagere eleverne synes jeg tit, at det handler om rammesætning. Har du som underviser rammesat opgaven? Har du gjort det tilgængeligt og tydeligt, hvad de skal? Har du hjulpet med at skabe ideer?

Ofte kan en firkant på et ark være nok til at skabe rammer for en opgave. Jeg skriblede lynhurtigt et oplæg ned til dem og kopierede på et A3-ark.

 

Du kan også bruge oplægget til en skriveøvelse. Faktisk har jeg oprindelige fået ideen fra en tegneøvelse, så der kan du også bruge det.

Her følger vejledningen til arket

1) Synonymer

Skriv alle synonymerne ned til ordet. Dette er for at brede begrebet ud. Det skaber flere ideer og perspektiver. Når man fx skriver loyalitet som synonym til venskab giver det nye ideer til hvad fortællingen skal dreje sig om. Det skaber nye billeder  på nethinden.

2) Antonymer

Skriv alle antonymer ned til ordet. Det medvirker selvfølgelig også til at skabe flere perspektiver på emnet. Samtidigt er modsætninger gode til at vise, hvad emnet handler om. Man kan rigtig se venskab, hvis der er uvenskab.

3) Udfordring

Der skal være en udfordring i fortællingen. Har man mere tid, kan man arbejde med point of no return. Altså, at der er et vendepunkt i historien, hvor det hele bryder sammen for hovedpersonen. Punktet, hvor man tænker, at NU kan det ikke blive værre -men det bliver det så. Det skaber spændende fortællinger, når der er en udfordring. Så vi altså ikke bare har en linær så-gjorde-jeg-det-og-så-gik-jeg-der-hen-historie.

4) Ideer

Til sidst noteres de ideer, der er kommet op i arbejdet med arket. Ideer til selve handlingen, til virkemidler eller slutning.

 

Arket fik jeg desværre ikke gemt, så jeg har lavet en lynhurtig ny til dig, som du kan bruge.

Stopmotion

Og hvad fik de så produceret? Nogle små skønne stopmotionfilm med budskab om venksab.

Jeg stillede modellervoks og forskellige matematikmaterialer fra min 2. klasse til rådighed. Jeg opfordrede dem til at bruge alt hvad de kunne finde. Vi havde både gang i sko, blyanter, bamser og modellervoks.

Når man laver stopmotionfilm, er det godt at sætte et par regler op.

Her er mine fire bedste råd:

  1. Find en stabil holder til ipad’en, så den står stille
  2. Find en rolig baggrund, så ting ikke bevæger sig i baggrunden
  3. Ryk tingene meget lidt i små skridt.
  4. Optag maks. 30 sekunder.