skolestart

Kære forældre, sådan overlever I skolestart

Kære forældre.

Et nyt skoleår er startet, og som dit barns lærer vil jeg gerne byde dig velkommen.

Jeg vil også gerne fortælle dig seks ting, der kan gøre skolestarten nemmere.

1) Omsorg

Først og fremmest, vil jeg give dig ro.

Jeg ved godt, at børn har brug for omsorg, nærvær, et knus og øjenkontakt. Jeg har en pædagogisk uddannelse og måske endda børn selv.

Jeg vægter børnenes oplevelse af trivsel meget højt. Jeg gør alt, hvad jeg kan for at skabe gode relationer i klassen. Internt mellem børnene og mellem børnene og mig.

Min opmærksomhed er naturligvis delt mellem 28 børn, men jeg har en rimlig god fornemmelse for hvordan, de enkelte har det. Jeg er kun interesseret i, at alle har det godt.

2) Dit barn kan!

Ja, dit barn kan godt. Meget mere end du tror.

Og noget helt andet, når du ikke er der.

Dit barn er nemlig ikke på én måde.
Dit barn har mange sider og opfører sig forskelligt afhængig af sammenhængen og selskabet. Måske har dit barn aldrig tørret et bord af hjemme, men gør det super fint efter spisepausen i skolen.

Måske er du usikker på om dit barn overhovedet kan være fleksibel, for hjemme er dit barn lidt mere ufleksibel.

Der sker noget konstruktivt i fællesskabet i klassen, når du ikke er der. Og de fleste børn er langt mere selvstændige, når forældrene ikke er der.

edu21dk

3) Kom i god tid

Tiden fra 7.50 til 8.00 er ret vigtig. Det ved du måske ikke.

Hver morgen skal børnene lande i dagen og i deres indbyrdes relationer. De skal finde hinanden, tune ind og forbinde sig til hinanden.

Du giver dit barn en kæmpe gave ved at møde 10-15 minutter før timen starter. At klokken ringer kl. 8 betyder ikke mødetid kl. 8. Det betyder, at her starter timen. Det er hårdt bare at dumpe ind uden mulighed for de små sociale aktiviteter.

Mød senest 7.50 og giv dit barn mulighed for at hilse på alle kammeraterne, give et kram, tale om weekenden, finde sine ting frem.

Bonus er, at der også plads til uforudsete forhindringer, sko der er væk og kram der skal gives.

4) Ugeplan og skema

Læs ugeplanene eller skemaet højt for dit barn hver uge. Du giver dit barn et endnu større overskud, når programmet er på plads.

Vi kan godt mærke sikkerheden hos børn, der nogenlunde har styr på hvad der skal foregå.

5) Nysgerrighed

Når dit barn kommer hjem og fortæller om en konflikt er der to helt grundlæggende ting, du kan gøre for at hjælpe bedst muligt.

  1. Vær nysgerrig. Din åbne og umiddelbare nysgerrighed gør en stor forskel. Lad være med at vurdere konflikten, hvis skyld det er, hvem der er den dumme, eller hvorfor det gik galt. Spørg bare nysgerrigt til dit barn og situationen.

  2. Giv omsorg og forståelse til dit barn. Fx: “Jeg kan se, at du er ked af det. Der blev du godt nok ked af det.”

6) Du kender dit barn

Du kender dit barn bedre end jeg gør. Har du en viden om noget, der virker rigtig godt, eller noget vi skal undgå, så skriv det til mig.

Skriv det i Intra i kontaktbogen, så jeg kan læse det i ro og mag og tage det med i min samlede viden om dit barn.

Tak for samarbejdet

Tak for din store tillid. Jeg ser frem til det kommende samarbejde med dig. Jeg ved, at vores kommunikation, tillid og samarbejde har stor betydning for dit barns skolegang.

-Dit barns lærer.