Hvordan du overlever første dag efter ferie

Første dag efter ferien

Du har ferie nu. Nyd det.

Og så lad os lige bruge bare fem minutter på at tale om den første dag efter ferien. Det forløber måske sådan her:

Det er første dag efter ferien. Du er lidt træt og kunne godt bruge et par dage mere i sofaen med dynen. Du er ikke så godt forberedt. Ja faktisk ikke, for sidste forberedelsestid var torsdag i uge 6. Du er mat i det. Skal lige lande og vågne efter en skøn ferie.

Eleverne er kulrede. De er ligesom ikke til at få fat i. Der er meget snak og meget lidt fokus på at bøje verber. Og her kommer en sandhed, jeg så tit minder mig selv om:

Hvis du har det på én måde, så er der ret stor sandsynlighed for, at eleverne også har det sådan.

Hvis du synes det er hårdt at komme i gang, så gør eleverne nok også. Hvis du har mest brug for at putte i en sofa med en kop kaffe og sludre med kollegaerne, så har eleverne nok også brug for lige at få talt med kammeraterne og lave noget hyggeligt.

Så det du gør er

TAG PÅ TUR!

Ja, ud med jer. Vi taler ikke den seriøse, vær-stille museumstur. Nej, vi taler plads til bevægelse, snak, samvær og lande i fællesskabet igen. Kender du det, at man næsten kan være helt generet eller distanceret, når man har været væk fra folk i en periode. De fleste mennesker, skal lige tune ind på hinanden igen.

Tag i skoven, på legeplads, på skøjtebane. Løb rundt. Råb og skrig. Find et hjørne og snak stille. Saml jer om et bål. Giv plads til grin og leg.

Hvad med læringsmål?

Jeps, det kræver at du dropper de vilde ambitioner for læringsmål den dag. MEN min erfaring er, at det betaler sig. Dag to er langt rarer -med elever der er landet i deres relationer og fællesskab.

Og en tur er altså ikke ensbetydende med ingen læring! Bare sæt ambitionsniveauet en anelse lavere på første dag. Det er måske ikke et færdigt debatindlæg de får skrevet, men måske en lille instruerende tekst om at bære brænde til et bål.

Hvad siger eleverne?

Eleverne er så glade for det og da vi var afsted sidste tidlige forår udtrykte eleverne hele dagen deres glæde for at starte med en tur. De sagde blandt andet:

? “Det er så godt for vores fællesskab”

? “Vi får talt rigtig meget sammen”

? “Det er rart, når man har været vant til at sove længe hele ferien”

? “Vi lærer hinanden godt at kende igen”

Og tro mig, jeg kunne mærke det på dem. De hyggede, dyrkede relationer på kryds og tværs -og lærte at tænde et bål, forskellige typer træer, brandtrekanten og at save.

Pst. Og vend så tilbage til de sidste dage i din vinterferie. God weekend.